Medlemsundersökning tjänster & förvaltning 2023

Styrelsen vill fortsätta undersöka hur medlemmar upplever de tjänster och företag vi har avtal med. Syftet är att förbättra avtal/tjänster och effektivisera ur både ett ekonomiskt och ett förvaltningsperspektiv samt ur kundnöjdhetsperspektiv. Vänligen svara efter dina/era förutsättningar, behov och åsikter. Det finns alltid utrymme för kommentarer i respektive område. Tänk på att vi ej kan lämna svar tillbaka eftersom det är ett formulär. Om du har frågor ska du använda kontaktformuläret på hemsidan som vanligt. Vi ställer också lite frågor kring medlemmarnas egna Elavtal i syfte att undersöka om styrelsen ska arbeta för ett gemensamt elavtal där vi kan komma ner i kostnad för medlemmarnas privata elkostnader samt framtida investeringar i solceller. Vänligen, Styrelsen

Kollektiva Tjänster - Telia (Bredband, TV och Fast telefoni)

Föreningen har idag avtal med Telia för leverans av TV/Bredband & Fast telefoni (IP-telefoni).
I avtalet ingår idag TV-paket Bas, 500/500 Mbit/s Bredband samt IP-telefonianslutning.
Detta avtal kostar föreningen ca 400.000 per år.

Följande frågor syftar till att kartlägga användandet av tjänsterna och ev. önskemål för framtidens behov. Vänligen svara utifrån era egna förutsättningar och behov.

Fastighetsförvaltning och teknisk förvaltning - Bredablick

Bredablick har hand om föreningens ekonomiska förvaltning, fastighetsförvaltning samt teknisk förvaltning. Det är dem som står för trädgårdsskötseln, städning i trapphusen, felanmälan och övrig fastighetsskötsel inkl. porttelefon, namnskyltar och liknande. Bredablick svarar också för att följa underhållsplan och tillse att föreningens utrustning och fastigheter är i gott skick.

Bredablick har också hand om föreningens ekonomiska förvaltning. Det är de som sköter Pantnoteringar, Skickar avgiftsavier och bistår styrelsen med budgetar och årsredovisningen. De handhar kölistor för Förråd och Parkering samt ansökningar om andrahandsuthyrning och överlåtelser.

Securitas

Föreningen har avtal med Securitas gällande daglig rondering i området samt Garaget. Dessutom tillhandahåller de störningsjour/Trygghetsjour dit medlemmar kan vända sig när ingen annan utväg finns vid en störning nattetid exempelvis.

Elavtal

Undersökning kring medlemmarnas elavtal och framtida investering i solceller.

En bostadsrättsförening behöver ett elavtal för föreningens gemensamma utrymmen. Det är även vanligt att bostadsrättsföreningar tecknar ett kollektivt elavtal för sina medlemmar, dvs att alla lägenheter går på samma elavtal. BRF Stengodset har inte den lösningen idag.

Vid nybyggnation är det numera standard, men även äldre fastigheter kan gå över till en gemensam ellösning. På det sättet sparar man in stora summor på elnätsavgiften jämfört med om varje enskild lägenhet ska stå för ett eget abonnemang. Det är också möjligt att förhandla sig till en lägre elkostnad per kWh eftersom en förening är en större kund.

Med ett gemensamt elavtal för en BRF debiteras elkostnaderna på föreningsavgiften. Självklart har medlemmarna ändå individuella mätare för att det ska bli rättvist och för att man ska tänka på att hålla nere elförbrukningen. I slutändan sparar varje bostadsrättsinnehavare mellan 1 200 kr och 2 500 kr per år enligt erfarenheter från runt om i Sverige.

Styrelsen får inte och vill inte gå fram med sådana lösningar utan grund, utan måste också ha ett gemensamt stämmobeslut bakom sig för att gå över till gemensam el. Därför ställer vi dessa frågor för att utreda och eventuellt föreslå årsstämman en sådan lösning. Vid ett ev. genomförande avslutas medlemmarnas privata elavtal automatiskt.

Frågan har också bäring på solcellsfrågan i nästa steg:
"För föreningar som överväger att installera solceller så är Gemensam El extra intressant och till och med nödvändigt. Detta eftersom elen från solcellerna måste förbrukas av föreningens lägenheter i samma stund som den produceras. Det är bara möjligt med Gemensam El."

Solceller

Styrelsen utreder också möjligheterna och kostnaderna för att installera solceller på våra tak. 

Det finns tre goda skäl att ta steget till förnybar energi och solkraft - hårt arbetande solceller sänker våra elkostnader, höjer värdet på fastigheterna och bidrar till en bättre miljö.
Vi kan alltså på sikt kapa utgifter för både medlemmar och förening, samt också ge intäkter vid försäljning av överskottsel. Livslängden är ca 25 år.

Detta är också något som styrelsen inte själva vill fatta beslut om utan vill inhämta medlemmarnas åsikt i frågan då det är en stor, men långsiktig, investering.

En kombination utav Gemensam El-avtal och solceller gör oss både långsiktiga och sänker föreningens och medlemmarnas kostnader på sikt. Vi blir dessutom mindre känsliga för elprisets numera kraftiga svängningar.